VERDEN VENTER

LANDMARK DEN 4. DESEMBER KL 20:00

PROLOG
Mariken Halle & Ronja Svenning Berge i samtale med Maya Økland
Plakatslipp av Ronja Svenning Berge
Gratis inngang

CINEMATEKET USF DEN 5. DESEMBER KL 19:00

FØRPREMIERE
60 kr / 100 kr

Filmen kommer på Bergen Kino den 23. januar 2015

Som en oppvarming til førpremieren på Cinemateket USF vil KNIPSU invitere til en samtale med skaperne av filmen Verden venter på Landmark. Verden venter vokste ut av et råd Mariken fikk på sin eksaminasjon på Filmhögskolan i Gøteborg om å slutte å være en snill jente som legger hodet på snei. I samtalen graver vi videre i hvordan man kan løsrive seg fra ideér om hvem man skal være, hva man skal lage, hvordan man skal lage det og hvordan man skal leve sitt voksne liv.

PROLOG
Mariken Halle er regissør og produsent og har laget filmen Verden venter. Det er en film som bryter med tradisjonell filmskaping i stil, produksjonsform og innhold. Halle vandrer sin egen sti som lett kan la seg kamuflere hos scenekunsten eller billedkunsten, i det hun lar kamera gå over skuespillerne som ofte bare fikk vite kvelden før hvem de skulle være. Dialogen ordner de selv og dette skaper situasjoner som regissøren siden gjør til sitt. Det blir en fortellerform i fri flyt hvor betrakteren oppfordres til å finne sin egen sti i mylderet av skjebner, drømmer og realiteter.
I filmen dukker Halle opp både som skuespiller og som seg selv. Hun beveger seg over ulike roller fra virkelighet til fiksjon på en måte som gjenspeiler et utgangspunkt for filmen, og er et tilbakevendende tema for Mariken Halle som regissør. Hun er opptatt av å skape fiksjonsbilder som tvinger menneskene ut av roller de vanligvis har, og tvinger betrakteren til å se dem på en annen måte.

Som en filmproduksjon er Verden venter en utfordring for den norske filmindustrien. For å motta støtte til å lage film må man jobbe med et erfarent norsk produksjonsselskap. Halle insisterer på å operere fra det egne produksjonsselskapet Vapen och Dramatik, som hun deler med Clara Bodén og Ronja Svenning Berge, samtidig som det er liten tvil om at filmen ikke hører hjemme noe annet sted enn i kinosalen. På den norske kunstscenen finner man en lignende struktur hvor etablerte kunstinstitusjoner i stor grad definerer hvilke kunstnere som får oppmerksomhet og finansiering. Som en konsekvens av dette har det vokst frem et alternativt system i form av kunstnerstyrte rom, hvor kunstnerne selv gjør hevd på definisjonsmakten ved å produsere utstillinger i organisert dugnadsånd. KNIPSU er et slikt rom og derfor vil samtalen på Landmark også komme inn på hvilke utfordringer man kan møte når man jobber på utsiden av de etablerte institusjonene og hvilke muligheter som finnes der.

Parallelt med lanseringen av filmen lanserer Vapen och Dramatik også en serie plakater illustrert av Ronja Svenning Berge.

Les mer om filmen her: www.verdenventer.com

Deltagere

RONJA SVENNING BERGE
Illustratør/formgiver og tegneserieskaper. Har studert visuell kommunikasjon på Kunsthøgskolen i Oslo (BA) og har Master i Kunst fra HDK -Högskolan för Design och Konsthantverk- i Göteborg (MFA). Pendler mellom Os og Göteborg. Har jobbet som tegneserietegner siden 2003, med et opphold de siste årene – men har et nytt prosjekt i gjære nå. I perioden 2003 – 2009 var Svenning Berge fast bidragsyter i Nemi-bladet med stripen “Ronja”. Har en litt-alt-mulig-rolle i Vapen och Dramatik, som de andre to, men jobber primært med det grafiske materialet.

MARIKEN HALLE
Filmskaper. Utdannet på Nordland Kunst og Filmskole og Akademin Valand avd. Film (tidligere Filmhögskolan). Ville egentlig bli skuespiller og har funnet frem til innspillingsmetoder som setter skuespilleren i sentrum og som fanger et komplekst språk uten å forenkle. Vant i 2011 Gullstolen og Dramatikerforbundets pris for kortfilmen “No sex just understand”. Skrev i 2013 Min middag med Harald Eia i Aschehougs STEMMER serie i anledning stemmerettsjubileet. Verden venter biter Marikens forrige langfilm Kanskje i morgen i halen.

VAPEN OCH DRAMATIK
Vapen och Dramatik AS ble startet i 2011 av Mariken Halle (filmskaper), Clara Bodén (filmskaper) og Ronja Svenning Berge (illustratør/formgiver). Vapen och Dramatik er en plattform for utvikling av et langsiktig kunstrerskap innen film. Vapen och Dramatik produserer og uttrykker seg gjennom film, illustrasjon, lyd, tekst, diskusjon, foto med mer. De har blant annet produsert; Kanskje i morgen (2011) 97 min, (film, blanding av dokumentar og fiksjon) og Lägenhet + bil + allt jag har och äger (2014) 50 min, (dokumentar, utstilling og bok)

www.vapenochdramatik.com