Tilbake til Naturen

Laurie Grundt er opptatt av samfunnet og mennesket. I 70 år har kunsten vært hans livsvei. I maleriene utfordres vi til å se verden, naturen og samspillet oss i mellom. Makten og overmakten. Kapitalen og storsamfunnet mot det enkle liv.

Han vakte tidlig furore med sine arbeider i samarbeidet Gruppe 66 i Bergen kunstforening (nå Bergen kunsthall) i 1966. I 1971 reiste han til København og levde i 35 år av sitt kunstnerliv i Christianiakollektivet. Han har vist sine arbeider i en rekke gallerier og institusjoner internasjonalt. Grundt har gitt ut diktsamlinger og manifest, komponert musikk, illustrert for dagspressen og produsert kortfilmer og langfilm i sin langstrakte karriere. For ti år siden vendte han hjem til Bergen, for å dø, som han selv sier det. Men Laurie er i dag en vital kunstner på 95 år, i 2018 produserte han som før malerier, utallige tegninger og tekster.

KNIPSU presenterer i denne utstillingen malerier fra de siste fire årene, med hovedvekt på produksjonen fra 2018. Laurie Grundt har også skrevet og illustrert manifestet FRIHET som lanseres under åpningen.

Vi viser også filmen Magten og Dikteren fra 1974, opprinnelig filmet til langfilm, men nektet vist i sin samtid. Laurie prøvde å klippe den ned til en mer smakelig versjon, men den ble fortsatt nektet visning. Etterhvert forsvant også lydsporet. I samarbeid med filmskaperen Rune Schytte fra Baldurfilm har Laurie laget ny lyd, premieren på filmen får dere på KNIPSU 45 år etter innspilling.